VALPESJUKDOMMER

 

Jeg skal her prøve å gi en kort oversikt over de mest vanlige, og som regel ufarlige og ukompliserte, plager en liten valp kan få. Disse tilstandene har til felles at de i mange tilfelle ikke trenger medisinsk behandling, men kan holdes i sjakk med enkle midler av hundeeieren. Likevel kan det være vanskelig for en fersk hundeeier å vite når det er nødvendig å søke råd hos en dyrlege. Å undersøke valpen sine øyne, ører, tenner, poter og lignende, er en fin måte å trene lederskap, samtidig som du koser med valpen din og dermed også lettere oppdage unormale tilstander.

 

Manglende tannfelling

Ved 3 måneders alder starter tannfellinga. De spisse og kvasse melketennene felles og nye permanente tenner vokser fram. Først mister valpen fortennene, og til slutt hjørnetennene. Når valpen er 6 måneder gammel, er som regel alle melketennene borte. Noen ganger hender det at melketennene ikke løsner, og de permanente tennene kan da vokse fram skeivt. Det er spesielt hjørnetennene som kan bli sittende igjen, og i slike tilfelle bør melketennene trekkes. Hos fuglehunder er det ikke så vanlig at melketennene blir sittende igjen som hos mindre selskapshunder. Likevel vil jeg anbefale alle valpeeiere å sjekke om hunden feller melketennene som normalt.  

 

Ørebetennelse

Ørebetennelse kan skyldes mange faktorer som f.eks fuktighet, trange øreganger eller øremidd. Det er en sjukdom som også rammer voksne hunder, og som i enkelte tilfelle blir en gjentakende plage for hunden. Valper kan ha kraftig produksjon av ørevoks som gir vond lukt og kløe. Dette kan utvikle seg videre til en betennelse som trenger behandling. Hvis årsaken til kløen er øremidd, må hunden medisineres for å bli bra. Som valpeeier bør du regelmessig undersøke ørene til hunden din. Du kan sjøl bruke en fuktig vattpinne eller bomullsdott til å fjerne ørevoks. På denne måten kan du i mange tilfeller sjøl hindre at det utvikler seg videre til en regelrett betennelse. Du må imidlertid ikke stikke noe inn i øregangen, for da kan trommhinna skades. Hvis du er usikker på hvordan dette skal gjøres, kan du be dyrlegen vise deg det f.eks i forbindelse med et vaksinasjonsbesøk.

 

Øyebetennelse

Øyebetennelser kan, akkurat som ørebetennelser, også være plagsomt for voksne hunder, men valper har en tendens til å være mest plaget. I øyekroken til hunden vil du om morgenen, eller etter at hunden har sovet, se ansamling av ”øyerusk”. Dette kan være gult eller grønnaktig og bør fjernes forsiktig med f.eks en bomullsdott. Hvis betennelsen utvikler seg videre, vil øynene se røde ut, øyelokkene kan hovne opp og hunden gnir seg over øynene med forlabbene på grunn av at det klør. Mange ganger går en lett øyebetennelse over av seg sjøl, men hvis du synes at hunden plages, eller det varer lengre enn ei uke,  vil jeg anbefale en tur til dyrlegen. Hos valper kan nemlig det lymfatiske vevet som sitter under blinkhinna, hovne opp og føre til en kronisk irritasjonstilstand. Dyrlegen vil da skrape dette vekk mens hunden er bedøvet.

 

”Kviser”

Under buken kan valper få det som enklest kan beskrives som kviser; små, overfladiske, røde flekker med en pusspropp i midten. Dette er som regel uten symptomer og plager ikke hunden. Det er også en typisk valpetilststand som hunden vokser av seg. Noen ganger kan det imidlertid utvikle seg en alvorligere hudinfeksjon som trenger medisinsk behandling. Det finnes også andre hudsjukdommer som kan være av meir alvorlig karakter.

 

Skjedebetennelse

Unge tisper som ikke har hatt løpetid, kan være utsatt for infeksjoner i skjeden. Dette vises som et gul-, grønnaktig sekret som samler seg i hårene rundt kjønnsåpninga. Kanskje kan du observere at hunden slikker seg i området. Denne tilstanden trenger du ikke å oppsøke dyrlege for med mindre du tror at valpen din plages av det. I noen tilfelle kan det utvikle seg videre til en urinveisinfeksjon.

 

Forhudskatarr

Unge hannhunder kan være plaget av en betennelse i forhuden. Dette ser du også som et gul- eller grønnaktig sekret i hårene rundt forhuden. Også voksne hanhunder kan i varierende grad være plaget av forhudskatarr. Akkurat som skjedebetennelsen hos tisper, kan dette utvikle seg til en betennelse i urinblæra.

 

Urinveisinfeksjon

Symptomer på en betennelse i urinveiene er først og fremst hyppig og ukontrollert tissing. Hos en valp som ikke har blitt skikkelig husrein, kan dette være vanskelig å oppdage. Du bør imidlertid ha det i tankene hvis du synes valpen din tisser svært ofte. Etterhvert kan det også oppstå symptomer som misfarga urin eller feber. En urinveisinfeksjon må behandles med antibiotika, og en telefon til dyrlegen er i slike tilfeller nødvendig.

 

Allergiske reaksjoner på insektsstikk

Valper kan reagere kraftigere enn voksne hunder på ulike typer insektsstikk. Dette kan være store røde flekker under buken etter mygg- eller knottstikk med moderat kløe eller kraftige hevelser og voldsom kløe etter bie- eller vepsestikk. Du må i hvert enkelt tilfelle vurdere om det er nødvendig å søke hjelp alt etter hvor kraftig hunden reagerer, og hvor hen på kroppen insektstikket (-ene) er.  

 

Fylte eller betente analkjertler

Ved siden av analåpninga, ca kl 8 og kl 4, har hunden talgproduserende kjertler. Disse skal normalt tømme seg samtidig med at hunden gjør fra seg. Av ulike grunner kan disse kjertlene noen ganger fylles opp med talg og sekret. Dette ser du ved at hunden aker seg bortover golvet, slikker seg og kanskje går noen ekstra runder rundt seg sjøl før den setter seg ned for å gjøre fra seg. Det lukter ualminnelig stygt. Disse kjertlene må da tømmes ved å klemme forsiktig på dem, og dette er ikke noe du kan gjøre sjøl uten nærmere opplæring.

 

Lesere og erfarne hundeiere vil sikker kjenne igjen de ”småsjukdommene” jeg har beskrevet her. For både erfarne og ferske hundeeiere gjelder det imidlertid å kjenne hunden sin, vite når den har det vondt, kjenne sin egen begrensing og ta kontakt med fagfolk for råd og veiledning ved behov.

 

Lykke til!

 

Hege Meldal